Fie că ești un brand al cărui nume îl putem regăsi pe orice billboard în Time Square sau un business la început de drum, un lucru este cert: trebuie să îți cunoști publicul țintă.
De ce? Pentru că notorietatea și profitul unui produs / serviciu sunt generate de interesul consumatorului. O investiție durabilă este datorată încasărilor obținute în urma achiziționării de către actuali și viitori clienți. Practic, ciclul de viață al activității unui brand poate fi judecat de peroanele care își doresc să îl cumpere. Ei vor interacționa cu el într-o formă fizică, emoțională și desigur, financiară.
Înainte de lansarea unui produs, este important să definești brand audicence. Construcția unui portret semnificativ al publicului țintă constă în înțelegerea exactă a acestuia.
Cine ne ascultă? Cine ne dorește?
CUI NE ADRESĂM?
Este întrebarea cheie pe care trebuie să o ai în minte înaintea implementării oricăui demers de propulsare a produsului tău în piață.
Identificarea publicului țintă este esențială în poziționarea brandului tău și în dezvoltatea unei direcții de comunicare adaptate în vederea atingelor obiectivelor.
Ține minte – viitorii consumatori sunt precum spectatorii unui concert legendar – dacă le va plăcea, vor cumpăra din nou și vor recomanda mai departe prietenilor, cunoscuților, familiei.
Scena e a ta! Good luck!
Un exercițiu de imaginație ne ajută să înțelegem mai bine cui ne adresăm. Să presupunem că suntem detectivii mediului online. Mai exact, omul de marketing din spatele laptopului. Suntem în căutarea Mariei, un potențial consumator al brandului nostru. Pentru a defini profilul Mariei, trebuie să ai în vedere următoarele:
CINE ESTE MARIA?
- Caracteristicile demografice: sexul, vârsta, starea civilă, studiile, ocupația și statutul profesional al Mariei.
- Trebuie să ții cont de acțiunile relevante ale Mariei (cu alte cuvinte, cum arată o zi obișnuită din viata ei (de ex. se trezește la 9, intră pe Facebook sau Tik Tok, verifică mailul, merge la sală, la muncă, face cumpărături, plimbă patrupedul, ajunge acasă, gătește, adoarme la ora 10).
- Trebuie să ai în vedere orele la care Maria este activă pe Facebook, de ex., pentru a putea livra conținutul în momentul în care ea accesează platformele sociale.
- Caracteristicile generale ale Mariei: este proactivă, sportivă, leneșă, creatoare.
- Ce nu îi place Mariei? Trebuie să ai în vedere și lucrurile care nu o satisfac. Astfel, conținutul livrat de tine nu îi va displăcea și nu va exista riscul ca ea să fie dezinteresată de mesajul, respectiv brandul tău.
- Ce canale de comunicare folosește? Deși l-am lăsat la urmă, acest detaliu este foarte important. De ce? Imaginează-ți că îi scrii o scrisoare de dragoste Mariei, dar nu îi știi adresa. Cu alte cuvinte, trebuie să identifici platforma unde ea iși petrece timpul. Dacă Maria se află în online, nu vei promova produsele tale la radio.
Pentru o mai bună înțelegere a publicului țintă – vom expune, pe baza unui caz aplicat, procesul de identificare și definire a viitorului consumator.
Brainia – apă pentru minte.
BRAINIA este unul dintre proiectele de suflet. Implicarea noastră creativă a conturat frumos brandigul și identitatea vizuală a produsului. Mai multe info aici: https://thehurricane.ro/project/brainia-eticheta-de-produs/
Scurtă descriere a produsului.
Este o apă cu gust răcoritor de fructe care conține un complex optim de vitamine și minerale pentru o bună funcționare a sistemului nervos și menținerea unui stil de viață sănătos.
Manifesto.
BRAINIA E SOCIETATEA PE GÂNDURI & ACȚIUNI DEȘTEPTE A OAMENILOR CREIEROȘI. A CELOR CARE-ȘI CÂȘTIGĂ PÂINEA DIN NEURONI ȘI SINAPSE. A CELOR CARE SCHIMBĂ LUMEA ÎN BINE PRIN PUTEREA MINȚII LOR. A CELOR CARE CREEAZĂ ȘI GÂNDESC, DECID. A CELOR CARE SE BAZEAZĂ PE CEEA CE ȘTIU ȘI NU SE OPRESC. NICIODATĂ DIN A ȘTI MAI MULT.
Descrierea și nevoile publicului țintă
SĂ FACEM UN EXERCIȚIU DE IMAGINAȚIE
Să presupunem că viitorul consumator al produsului nostru este Sandra. Ea are 35 de ani, este vărsător și director de marketing într-o multinațională. Se remarcă prin spiritul libertin și încrederea de sine. Este o fire independentă, implicată și devotată, atât în viața personală, cât și cea profesională. Este ambițioasă și se remarcă prin calitățile sale profesionale, pentru ea este importantă cariera.
Trage din greu și este conșțientă că doar prin multă muncă poate ajunge acolo unde și-a propus. Este tenace, hotărâtă și organizată. Are un plan în minte și o strategie pentru orice acțiune pe care ea o întreprinde. Este un exemplu de urmat și un lider de opinie pentru oamenii din jurul ei.
Sandra este motorul acțiunii, mintea ei fiind cel mai bun aliat în lupta cu responsabilitățile zilnice. Pentru ca ea să fie proactivă și implicată 100%, mintea ei trebuie să fie limpede și concentrată pe termen lung. Se bazează pe intelectul său pentru a aduce rezultate vizibile oricărui proiect. Crede în progres, de aceea nu abandonează planul inițial. Trece peste orice impediment, caută și găsește soluții, nu rămâne în pană de idei. Pentru asta are nevoie de un aliat al minții care să-i asigure performanțe pe termen lung.
Apa cu vitamine reprezintă modalitatea prin care ea se hidrateatează și dobândește energia de care neuronii ei au nevoie pentru a face față provococărilor.
Sandra preferă Brainia pentru că asigură vitalitatea funcțiilor creierului. Contribuie benefic la procesele de gândire și memorie, devine consumator fidel al brandului.
*Produsul poate fi achiziționat din Mega Image. Mai multe info pe: brainia.ro
Profilul publicului țintă transpus în viața reală.
Cum ajungi la urechile publicului țintă?
După ce am construit profilul consumatorului, următorul pas este promovarea produsului nostru. Și apelăm la maestrul Facebook. Atunci cand setăm o audiență, în functie de produs și obiectivul campaniei, targetările pot varia. Nu te limita la un singur profil al unui posibil consumator.
Așadar, tu, detectivul din online trebuie să identifici cea mai potrivită audiență care va duce la îndeplinirea obiectivelor propuse.
Să presupunem că urmează să implementăm o campanie de comunicare, deci va trebui să setăm o audiență. Trebuie să profiți de toate instrumentele pe care Facebook ți le pune la dispoziție:
- Să spunem că ne adresăm Ioanei. În procesul de setare al audienței trebuie să ținem cont de vârsta ei: 22 – 45 de ani
- Alege locația unde dorești să promovezi produsul tău: România
- Trebuie sa stabilești cine este Ioana. Ea creează, gândește strategii, analizează date și statistici, deci poate fi: antreprenor sau director de marketing
- Pentru ca ea să fie proactivă toată ziua, este interesată de: produse sănătoase, stil de viață sănătos, produse care îi oferă energie sau o ajută să se concentreze
- Limba pe care o vorbește: română
Scurtă recapitulare:

Așadar, îndată ce ai construit și conturat profilul consumatorului, conform poziționării brandului tău, următorul pas este PROMOVAREA.
Revenim cu bune practici despre Promovare într-un nou articol.
În parcursul meu creativ în domeniul publicității au stat la bază 3 piloni după care m-am ghidat pentru a avea rezultate eficiente. Consider că orice om care dorește să reușească ceea ce și-a propus, trebuie să deprindă regula celor 3 Fii:
Fii curios. Setează obiective, creează mai multe tipuri de audiențe și vezi care dintre ele va răspunde obiectivelor tale.
Fii perspicace. Proiectează în minte o hartă a nevoilor audienței și cum produsul sau serviciul tău i le-ar putea satisface.
Fii perseverent. Crede în ideile tale și conturează în mintea consumatorului imaginea pe care ți-ai dori ca el să o aibă despre brandul tău.
Spor!