CLUBHOUSE – aplicația fenomen a momentului.
Vă spun eu. Are numai intenții bune! Sincer, pe mine mă duce cu gândul la un club underground, cu muzică bună și oameni cool. Room-urile din clubhouse sunt precum scenele de la festival – te încarcă cu vibe bun. Și când te-ai plictisit, alegi altă cameră și tot așa. Diversitate și discuții de calitate. Accesul este pe bază de invitație (ca o brățară de backstage haha). Să fie o coincidență de nume? Poate. Dar hai să vedem care-i treaba cu ea.
Pe scurt. Este o aplicație mobilă, disponibilă momentan doar pentru utilizatorii iOS (iPhone, iPad & iPod). Este aplicația oamenilor care vorbesc și adoră să asculte.
Ce o diferențiază de celelalte aplicații?
Conținutul este doar audio. Utilizatorii nu pot trimite poze sau clipulețe. Nu pot scrie, nu pot da like & share. Asta o face autentică.
Interacțiunea dintre oameni se petrecere în camere de chat aka rooms. Fiecare cameră are un topic de discuție. Ai libertatea să creezi rooms sau să partici la altele deja existente. Pe Clubhouse poți fi vorbitor, ascultător sau moderator. Dacă nu creezi un room cu subiectul propus de tine, ai posibilitatea de a asculta cuminte diverse discuții dintre oameni.
În plus, are o interfață super ușor de utilizat. Un feed unde găsești numai room-urile care se petrec în timp real. Un buton de explore unde poți găsi oameni sau cluburi. Și un buton ”activity” unde primești notificări.
Room-ul este găzduit de un moderator (sau mai mulți) și un invitat (sau mai mulți, again).
Pentru a putea vorbi, trebuie să urci pe scenă, ridicând o mânuță. Dacă ai primit accesul gazdei, poți să îți faci de cap. Vorba vine…
Și nu. Nu e loc de haos aici. Fiecare participant la discuție vorbește atunci când îi vine rândul. Se respectă ordinea celor prezenți pe scenă. Which is very nice!
Dacă ești moderator, poți organiza room-uri deschise (pe care le poate vedea toată lumea) sau private ( dedicate doar celor din lista de prieteni).
Conversațiile pot fi programate sau pot fi organizate ad-hoc. Sunt și acele rooms fulger – care durează maxim 30 de minute. Discuțiile se pot îndinde chiar și pe două sau trei ore…nu există un termen limită pentru durata room-ului.
După ce moderatorul încheie room-ul, ea va fi ștearsă din aplicație (nu și din server). Din motive de privacy – nu poți înregistra un room pe telefon fără acordul moderatorului.
O nouă opțiune actualizată de curând, îți permite să organizezi și cluburi. Momentan, puteți depune o cerere și urma pașii obligatorii impuși de politica Clubhouse.
#Tips pentru noi veniți
- completează secțiunea de bio cu info relevante despre tine
- primele două rânduri de text sunt importante: adaugă jobul – eventual și cu un link către site (dacă dorești ca lumea să știe asta despre tine)
- info profesionale trebuie să fie completate de o descriere despre tine (cât mai personală și sinceră, fără limbaj de lemn)
- adaugă emoji (de ex, dacă ești din Ro – poți sugera asta printr-un steag tricolor)
- menționează room-urile pe care le moderezi: ca oamenii să te urmărească
- adaugă contul tău de Instagram sau Twitter (oamenii nu îți pot scrie pe Clubhouse, dar te pot căuta pe Instagram)
- follow for follow: poți urmări oamenii care îți plac și ei pot face asta la rândul lor. Așa vei fi la curent de fiecare dată când ei organizează camere, de ex. Sau te poți împrieteni cu cei cu care rezonezi
Vreau și eu pe Clubhouse! Cum procedez?
Simplu și ușor. Descarci aplicație pe telefon (doar dacă ai iOS) și setezi un username. Între timp, apelezi la un prieten care are invitații pe Clubhouse și îl rogi să îți trimită prin sms și ție una. And voila! Bine ai venit în frumoasa lume! În principiu, fiecare utilizator nou deține două sau trei invitații.
Ce se întâmplă acolo? De ce e așa spectaculoasă?
Oamenii. Oamenii sfințesc locul.
Aș spune că este de nișă, însă diversitatea este un atú al acestei aplicații. Calitatea conținutului face diferența și aduce un plus de valoare. Întâlnim oameni din digital, marketing, publicitate, SEO, PR, jurnaliști, actori, cântăreți, psihologi, etc. Regăsim aici profesioniști în domeniul lor, persoane publice.
Calitatea conținutului
Discuțiile sunt profesionale, concentrate pe livrarea de informații utile și practice. Experții împărtășesc know how prin puterea exemplului personal sau profesional. Nu cred că există room pe care să-l asculți și să nu pleci măcar cu o informație care te-ar putea ajuta. Sau cu un lucru nou care îți îmbogățește bagajul de cunoștințe.
Libertatea de exprimare
Oamenii trec de bariere sociale, își înfrâng frica de a vorbi, sunt dornici să împărtășească lucruri din domeniul lor de activitate. Parcă zidul dintre noi dispare. Oamenii de pe Clubhouse sunt doar vocea dintr-un telefon, însă sunt sinceri. Sunt reali și prezenți. Toți cei prezenți nu au un interes ascuns (sau cel puțin așa îmi place să cred). Ești aici pentru că vrei să asculți, să înveți lucruri noi, să rezonezi cu alții și să îți faci prieteni noi.
Este gratuit și practic
Acum câteva luni, Elon Musk a participat la un Room pe Clubhouse. Avantajul aici este că poți asculta oameni influenți, dacă nu chiar marile puteri ale planetei. Și poți vorbi chiar tu cu ei. Sunt sigură că un eveniment la care este invitat ca și speaker Elon Musk sau Zuckerberg, accesul nu este gratuit. Pe Clubhouse este for free – aici și acum. Poți asculta în timp ce ai telefonul în buzunar sau când scrii un mesaj. Nu trebuie să privești, nu trebuie să te conectezi la zoom. Trebuie doar să asculți.
”Eu am dat peste discuții practice, profesionale. Am auzit răspunsuri foarte aplicate și soluții de tot felul. Ca într-un brainstorming uriaș, care te vizează dar nu te obligă: intri cât vrei…” Otilia Constantinescu
Ce îmi place mie la Clubhouse?
Au loc evenimente din domeniul comunicării and so on, unde oameni cu experiență nu ezită să împărtășească cu noi din experiența lor. Informația este concisă, structurată și bine documentată, argumentată. Ești la curent cu actualitățile din industrie și înveți good practices de la alții.
Unele discuții sunt foarte relaxate. Discuții de seară, ca să spun așa. Este aplicația unde toți se ”dezbracă” de inhibiții, prejudecăți. Parcă lumea este mai sinceră, mai reală și se crează noi conexiuni. Pe lângă room-uri cu topicuri de business, întâlnești și discuții despre psihologie, dezvoltare personală, stres, lipsa somnului, cartea preferată, stil de viață sănătos. Este ca o comunitate de oameni care au venit aici din curiozitate, și care au descoperit o ”lume mai bună”. Hai că-s chiar siropoasă.
Totuși, întotdeauna informația trebuie trecută printr-un filtru personal și eventual, dacă simți că este cazul, o poți verifica. Nu tot ce zboară se mănâncă. În principiu, aș spune că momentan conținutul este #safe.