Scroll to top
SUBMIT A BRIEF
Share

Creativitatea. Un super-erou împotriva stresului.

Stresul. Cel mai temut inamic al societății moderne. Și dacă dușmanul este invizibil, devine cu atât mai periculos. Aproape orice activitate întreprinsă pe parcursul zilei (și nu numai) poate genera stres. E de ajuns să te gândești la meetingul de săptămâna viitoare și rău-făcătorul face slalom printre neuronii tăi.

Dar pentru orice prezență malefică, există și un domn cu mantie și ochelari fancy. Da, poate nu poartă chiloței peste costum, dar sigur va veni în ajutorul tău.

Creativitatea. Ea este super-eroul în lupta dintre bine și rău care se dă în căpșorul tău.

Dar cine va învinge? Creativitatea sau stresul? Aruncăm un ochi asupra unui studiu și clarificăm.

Cercetătorii au oferit unui grup de 40 de persoane markere și hârtie. Au fost rugați să deseneze ceea ce simt pentru o perioadă de 45 de minute. Deși participanții nu aveau experiență artistică, aproximativ 75% dintre aceștia au înregistrat o scădere a nivelului de cortizon. Practic, creativitatea a îndepărtat cu super-arma sa, hormonul secretat de corp pentru a răspunde la stres. Well done!

Și acest lucru se aplică și în procesul creativ la locul de muncă. De ce? Atunci când mintea noastră este stimulată creativ, se angajează și concentrează asupra unei task pe care îl avem. Este un good practice pentru a ne distrage atenția de la trăiri puternice și anxietate.

Creativitatea cheamă imaginația în lupta cu forțele răului, stimulând mintea ta să devină productivă și constructivă. Prin procesul de creație poți experimenta starea de ”flow”, așa cum o numește psihologul Mihaly Csikszentmihalyi.
În perioadele de ”flow”, creierul nostru secretă dopamină, serotonină și neropinefrină. Ceea ce înseamnă că procesul creativ ne creează un super feeling de bine! Aye. Ce fain! Creativitatea este un adevărat act de libertate.

Chiar și cei mai mari giganți ai lumii folosesc creativitatea ca armă pentru a lansa pe piață produse inovatoare. Și nu putem ignora faptul că la baza oricărei indrustrii, chiar și cea tehnologică, stă tot creativitatea. O companie care nu reușește să invoveze, va fi depășită de concurență cât ai zice ”Hap!”.

Pentru a-și stimula creativitatea, Steve Jobs meditează, se plimbă și mai ales, este deschis către lucruri noi. După ce a abandonat facultatea, a urmat cursuri de caligrafie. Urmând ca mai apoi, aceste cursuri să fie responsabile pentru typo-ul celebrului Mac. Ți-am pregătit și noi tips& tricks pentru stimularea creativității.

Creativitatea aduce cu ea concentrarea. Cu mantia ei fermecată ne oferă posibilitatea să rămânem ancorați în activitățile pe care le desfășurăm. Terapia prin artă poate fi tratamentul ideal pentru combaterea stresul.  Anyhow, folosirea imaginației în dezvoltarea task-urilor poate fi copleșitoare pentru mulți creativi, nu? Cum ar fi să lași presiunea deadline-urilor si să enjoy the moment for a little bit. Pare un exercițiu complicat, dar merită încercat. Focus on creativity, not on responsibility.

Să îi spunem adio stresului (măcar pentru o perioadă). Creativitatea se arată glorioasă în lupta cu marele răufăcător. Îi oferim recunoștința și aprecierea noastră pentru existență. Îi mulțumim pentru energia pozitivă, inspirație și frumos.

Less stress & more creativity, cetățene!

Nu uita că ne poți găsi pe Facebook și pe Instagram unde te așteptăm cu un like & follow!

Articol scris de Pitulice Alexandra – creator de conținut The Hurricane.

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *