Luna martie (și nu numai) este despre femei.
Aceste luptătoare, eroine, mame, surori, iubite, creatoare. Și lista poate continua la infinit. Și cine suntem noi să limităm infinitul?
Putem doar să ne bucurăm de firescul lor. Al femeilor. De felul în care emană energie prin toți porii în această societate, de cele mai multe ori plată. Lipsită de visare.
Astăzi este despre a noastră Cristina. Putem spune numai lucruri frumoase despre ea. Este o visătoare îndrăzneață. O făuritoare a tuturor obiectivelor din viața ei care astăzi au devenit realitate. Spiritul de luptătoare plin de hotărâre completează perfect latura creativă. De mai bine de 10 ani, îmbracă cu idei năstrușnice industria creativă. Din 2014 rulează fericire alături de Ștefan Nădejde la The Hurricane, este membru JCI și recent, aprinde lumina în casele și sufletul românilor cu Wooba.
Cristina, felicitări în primul rând pentru tot ceea ce faci. Ești colegă, prietenă, cetățean care contribuie la o economie circulară, antreprenor, deținătoare a două business-uri, ambițioasă, căpitan pe mare (pentru că ai luat permisul de bărcuță). Și dincolo de toate – OM.
Probabil se întreabă mulți, așa cum mă întreb și eu. Când ai timp să le faci pe toate? Spune-mi, te rog.
CARE-I PRIMUL LUCRU PE CARE ÎL FACI CÂND TE TREZEȘTI DIMINEAȚA?
Dimineața o încep cu meditație. Fac câteva exerciții de respirație și pregătesc un mic plan pentru ziua care urmează. Ulterior începe furtuna. Încerc să mă încadrez în 30 minute cu igiena obligatorie, îmbrăcatul și să ies din casă cât de repede pot. În drum spre birou opresc la un coffee shop și iau la pachet cel mai mare latte posibil cu lapte de migdale.
CUM ARATĂ O ZI OBIȘNUITĂ DIN VIAȚA TA?
Nu există zile obișnuite în viața mea. Fiecare zi vine cu provocări noi, responsabilități și decizii rapide. Nervi, zâmbete și ofertări sau execuții. Însă există câteva lucruri pe care le fac zi de zi. Când ajung la birou fac o verificare a email-urilor și pregătesc o lista cu task-urile esențiale din acea zi. Ulterior verific statusul proiectelor on going, găsesc soluții pentru a fi eficienți, raportez către colegi decizii și uneori 3-4 ore sunt prinsă în apeluri cu parteneri, clienți și colaboratori. Dacă am noroc, pe la 20:00 mă văd cu prietenii sau fug acasă să mai adun energie pentru o nouă zi.
Ai o poveste de viață plină de aventură, ca să spun așa. Nu ești din România. Tânără basarabeancă, ai ajuns pe aceste tărâmuri la 17 ani.
CUM A FOST PENTRU TINE VENIREA ÎN ROMÂNIA? ESTE CEEA CE ȚI-AI DORIT SAU ȚI-AI IMAGINAT?
Mi-am dorit mult de tot să fiu studentă în România. Așa am ajuns în 2007 în Iași. A fost super provocator să îmi iau o viză de studii, însă birocrația și cozile de la consulat nu m-au speriat foarte tare. România a fost exact așa cum m-am așteptat să fie. Cu bune și cu rele. Eu am o gândire nițel mai occidentală. Mi-ar plăcea să văd mai mulți oameni optimiști și mai puțini care îl au în frute pe “nu se poate”, “e greu” sau “e complicat”.
Activezi pe piața publicității de mai bine de 10 ani, însă puțini știu că traseul tău a fost puțin diferit. Ai urmat studiile la Iași și ai absolvit facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene. Ai venit la București și ți-ai făcut loc printre minți visătoare.
CE TE-A DETERMINAT, TOTUȘI, SĂ ALEGI DOMENIUL CREATIV ȘI NU CEL DE PROFIL?
Primul contact cu publicitatea l-am avut în 2010 la Elevate. O companie foarte draguță, înființată de Tudor Maxim, un bun prieten. Alături de el am învățat ce înseamnă spațiu media de afișare indoor (în lift). Îmi plăcea foarte mult să mă uit peste posterele ce ajungeau în ramele noastre din lift. Ulterior am aplicat la un job la Next Advertising. Îmi aduc aminte că la interviu am fost întrebată de ce am ales să aplic la o agenție de publicitate. Am văzut pe masă o cutie frumoasă de la Zeva cu servețele. Am luat-o în mână și am răspuns sfios “Mi-ar plăcea să înțeleg de ce cei de la Zeva au ales această formă de cutie și acest branding, ulterior să pot să particip și eu la un proces similar”. Fără să știu de existența unui departament de creație, eu acolo ținteam. Am primit un job în Media Planning și am făcut asta timp de aproximativ 2 ani. Au urmat job-uri în Client Service, Producție, Project Management și BTL. În 2014, am ajuns eu și în acel departament creativ, în propriul studio de creație.
TOP TREI ÎNVĂȚĂTURI DOBÂNDITE ÎN CADRUL UNEI AGENȚII DE PUBLICITATE UNDE AI LUCRAT.
Clientul vine în agenție pentru soluții. Soluțiile trebuie bine evaluate și supuse dezbaterilor, feedback-ului intern și ulterior prezentate clientului. Soluțiile creative și comunicarea eficientă fac diferența.
De la om de agenție la antreprenor.
CE TE-A MOTIVAT SĂ TRECI DE PARTEA CEALALTĂ A TABEREI?
Mi-am dorit să fac lucrurile mai bine decât “just right”. Mi-am dorit să aplic tot ce am învățat, să cresc independent, să pulsez pe curaj ajutând antreprenori la început de drum să îmbrace în haine vizuale profesioniste idei bune de business.
Înainte erai un om angajat într-o agenție – acum ești antreprenorul creativ al propriului business.
CARE SUNT DIFERENȚELE?
În agenție, făceam ce mi se spunea că trebuie făcut. În agenții am învățat cum se întâmplă lucrurile și am fost atentă la proces. Ulterior mi-am dat seama că nu sunt perfect confortabilă cu unele decizii, fapt pentru care am decis să îmi fac eu drumul meu. În calitate de antreprenor, gândesc, planific, bugetez și fac tot posibilul să surprindem clientul cu cele mai creative soluții pentru nevoile lui. Am libertatea să ajut, să înțeleg și să aleg. Dacă industria în care activează clientul nu corespunde cu valorile personale, am libertatea să aleg să nu lucrăm cu acel client. Asta este cel mai mare avantaj în alegerea de a fi antreprenor.
ESTE O PROVOCARE SĂ FII ANTREPRENOR ÎN INDUSTRIA CREATIVĂ. CE TE SOLICITĂ CEL MAI MULT?
Este. Este o provocare frumoasă. Cu fiecare client învățăm lucruri noi. Nu e ușor să fii antreprenor. Trebuie să înveți să fii atent, planificat, organizat și să înțelegi încotro mergi și ce vrei să construiești. Există o diferență mare între business-ul de servicii și cel de produs. Însă asta e un alt subiect pe care promit să îl detaliem altădată.
CA ÎN ORICE MESERIE, EXISTĂ ȘI PĂRȚI FRUMOASE, DAR ȘI MOMENTE CÂND SPUI ”NU MAI POOOOT, I’M DONE. BYE-BYE!”. TOTUȘI TE ÎNTORCI ȘI SPUI: ”HI BITCHES, I’M BACK!”
CUM GĂSEȘTI ACEA MOTIVAȚIE?
Am alături doi oameni extraordinari, Ștefan și Alexandra. Datorită încrederii lor, atunci când “nu mai pot”, mai găsesc puțină energie și caut să pavez o cărărușă nouă pe care să pot să mai trag puțin.
Când am “low battery” și îmi vine să fug în lume, fug la mare. Respir, gândesc și în câteva ore sunt gata să pornesc furtuna creativă într-o direcție în care să putem face împreună lucruri frumoase.
ÎNTREBARE ÎNTREBĂTOARE: ESTE INSPIRAȚIA INFINITĂ?
Inspirația trebuie completată cu puțină imaginație. Dacă alegi să vezi mai mult bine decât rău în orice situație, vei găsi soluții să rămâi inspirat.
Laitmotivul existenței ar putea fi lipsa timpului. For real. Timpul a devenit așa de prețios pentru majoritatea dintre noi, dar puțini știm să îl cultivăm și gestiona în avantajul nostru.
TU CUM REUȘEȘTI SĂ TE PLANIFICI, ASTFEL ÎNCÂT SĂ FII CU TOATE LA ZI?
Aș putea să zic că sunt un mic expert în time management. Timpul meu este atent planificat pe câteva categorii: business, personal & oportunități în care consider că merită să investesc. Aplic principiul lui Paretto în tot ce fac pentru a genera 80% satisfacții din 20% efort. Uneori îmi iese, alteori nu. Dar asta nu mă oprește în a visa și a face zi de zi lucruri care să mă bucure pe mine și pe oamenii din jurul meu.
Mic insight pentru doamnele (sau domnii) care vor să-și deschidă o afacere în România.
CÂT TIMP DEDICI MUNCII ȘI CÂT TIMP RĂMÂNE PENTRU TINE?
Când alegi să fii antreprenor vei face câteva sacrificii, mai ales la început. Pe lângă capitalul invest și multă muncă, vin provocări și decizii pe care trebuie să le iei cât de rapid posibil. În cazul meu, am reușit să fac spațiu în program și pentru activități de suflet abia după al treilea an de business. Până atunci, am ales să mă dezvolt personal participând la cât mai multe conferințe și întâlniri cu antreprenori pentru a întelege cât mai bine mentalitatea din spate și forma în care se fac lucrurile, aici în România, cât și în străinătate.
TOP TREI ÎNVĂȚĂTURI DOBÂNDITE CA ȘI ANTREPRENOR.
Ai încredere în echipa ta. Ai încredere în tine. Fii curajos și corect.
AI UN RITUAL DE RELAXARE SAU MEDIDAȚIE PRIN CARE FACI FAȚĂ CU BRIO ZILELOR MAI PUȚIN PLĂCUTE? (LAPTE ÎN CADĂ, BEȚIȘOARE PARFUMATE, HAHA).
Nu sunt chiar atât de bună la relaxare. Asta e un domeniul la care cu siguranță aș fi corigentă. 😅 Creierul meu turează idei și soluții de la prima oră a dimineții până pun capul pe pernă. Totuși, pentru o mică deconectare de seară, pun telefonul pe mute, puțin whiskey în pahar și aleg ceva ușor pe Netflix. Atunci când ziua nu a fost tocmai bună, aleg să mă consult cu femeile minunate din viața mea și să “sleep on it”. Am o armată de doamne mișto care îmi suportă nebunia și sunt alături de mine în orice aș alege să fac.
COMPLETEAZĂ FRAZA: CEA MAI MARE PROVOCARE CA ȘI ANTREPRENOR ESTE: să educi clienții să aleagă cu inima pentru oameni, nu pentru buzunar.
Felicitări pentru proiectul wooba. Ai reușit să gestionezi activitatea firmei, proiectele și activitatea de PR. Practic, ai făcut ca totul să se întâmple, împreună cu cei doi parteneri, Adrian și Ștefan.
CARE ESTE CEA MAI MARE PROVOCARE ATUNCI CÂND DEȚII UN BUSINESS DE PRODUS?
Sunt foarte multe provocări. Eu și Ștefan suntem oameni de brand, nu și de produs. Însă, ne-am dorit foarte mult să construim curajos un business de produs. Ecuația creativă a fost completată de Adi care prin genialitatea lui a dezvoltat ceva fix pe placul nostru. În acest moment, cea mai mare provocare este să ne asigurăm că avem un plan de producție dezvoltat și să dăm drumul la treabă la o scară la care să putem face volum industrializat. Suntem optimiști și credem că o să facem mândri românii de pe ambele maluri ale Prutului și o să aprindem în fiecare casă o lumină #Wooba.
UN MIC SFAT PENTRU ANTREPRENORII LA ÎNCEPUT DE DRUM.
Curaj. Atât. Alegeți drumul puțin mai complicat însă faceți lucrurile cu cap, corect și pentru viitor.
MIC SFAT PENTRU ANTREPRENORII CARE VOR SĂ RENUNȚE.
Aici nu aș avea un sfat de dat. Fiecare antreprenor își alege drumul și turația la care vrea să dezvolte business-ul său.
CINCI ÎNTREBĂRI SCURTE
DACĂ VISELE SUNT DESTUL DE MARI, POȚI AJUNGE LA ELE?
Da. Poți ajunge acolo unde vrei. Vizualizează, planifică, acționează și ai răbdare.
CE SFAT I-AI DA CRISTINEI CERGA LA 20 DE ANI?
O să fie bine. Keep going.
EȘTI MULȚUMITĂ CU CE AI ACUM?
Da. Am o armată de oameni frumoși în jurul meu. Sunt un om norocos.
CE FACE FEMEIA CRISTINA CÂND ESTE FERICITĂ?
Zâmbește și visează.
FLORI SAU CIOCOLATĂ?
Flori. Doar Flori.
Îți mulțumesc pentru prețiosul timp și răspunsuri! ❤️