Inspirația. Domnul dicționar o definește ca un proces prin care mintea ta este stimulată să facă și să simtă lucruri, cu precădere creative. Uneori, poate fi asemeni unui mare pictor. Inspirațională, dar greu de atins. Alteori, răsare peste noapte. Ironia este că poate apărea oricând. Dezavantajul este că poate lipsi cu desăvârșire. Ce paradox interesant, isn’t it?
Motorul unei lumi aflate într-o continuă schimbare este creativitatea. O unealtă extraordinară folosită de oameni pentru a fi cu un pas înaintea ființelor necuvântătoare. Creierul nostru poate crea căi neuronale noi și poate face noi conexiuni. Acest lucru ne ajută să vedem dincolo de instinctele noastre primare.
Uite un exemplu concret: în creierul unui hamster, inputul și outputul îl ajută să vadă mâncarea, și apoi să o mănânce. În schimb, omul poate ridica mâncarea la rang de artă. O poate folosi ca unealtă, sau chiar ca armă inofensivă (imaginează-ți o bătaie cu roșii).
Dar ce facem când rămânem fără idei? Iată câteva tips & tricks.
1. Viața, un izvor nesecat de inspirație
Ne asumăm și dăm dreptate clișeului: Viața bate filmul. Pentru că absolut tot ce facem, toate interacțiunile pe care le avem, toate contextele în care ne aflăm, pot servi ca sursă de inspirație. Insight-ul este inspirat tot din viață. Pentru că oamenii și întâmplările întâlnite sunt cea mai sinceră și adevărată ”bază de date” dintr-un folder creativ. De ce? Ceea ce trăim și simțim, devine real și palpabil. Oamenii pot rezona și empatiza cu ceva ce au mai experimentat sau întâlnit. Mai ales atunci când o idee bună este împachetată frumos într-un concept sau poveste.
2. O vacanță binemeritată
Ce mare-i lumea! Și ce bine. Un trip te poate ajuta să-ți eliberezi mintea. Să te detașezi de rutina zilnică și să îți iei capul de la task-urile. O călătorie prin lume vine ca o pauză binemeritată. Îți mărești orizonturile, găsești noi perspective, descoperi noi culturi. Un nou unghi de a privi lucrurile poate aduce beneficii în dezvoltarea proiectelor tale. Fă-ți bagajele, pleacă departe. Trăiește la maximum și nu uita să fii awake!
3. Citește o carte sau ascultă un podcast
Realitate sau ficțiune? Oricum ar fi, ambele pot servi ca sursă de inspirație pentru tine. Chiar și cel mai mic citat te poate inspira. Un mesaj, o idee, sau o experiență a unui om influent. Sau unul cu trăiri remarcabile. Trebuie să vezi dincolo de simple discuții. Poveștile lor pot fi inspirația ta. Ulterior, povestea ta poate deveni inspirație pentru alții. Well done!
4. Admiră ideile altora
Corect. Admiră, dar nu copia. Nu trebuie să te temi de ideile altora. Ele există pentru că acel cineva a avut, la rândul lui, poate o altă sursă de inspirație de unde a preluat o idee, un cuvânt, o mentalitate. Și a transformată în cea mai cool campanie, care domnește peste ani și ani și ani…
Nu copia ideile altora. E prea simplu și complet lipsit de etică. Sunt aproape opt miliarde de oameni în lume educați să se creadă unici. O practică bună ar fi să cauți idei și inspirație în lucrurile care îi unesc pe cei opt miliarde. Asa ai șansa să faci ceva cu adevărat unic. Așa pot fi și reclamele, campaniile tale and so on. Puterea noastră de a crea noi conexiuni și a face noi legături este unică. Nu ar fi păcat să tragem totul la indigo? Uite aici și câteva surse care pe noi ne inspiră: adsoftheworld.com, behance.net, adweek.com, adage.com
5. Filme și seriale
Super-eroii din filme pot exista și în viața reală. E simplu, trebuie doar să îi adaptezi unui context social, cu care lumea să rezoneze. Să asculte cu drag povestea ta. Dincolo de execuția finală, oamenii vor să vadă autenticitatea mesajului, emoția, sinceritatea. Uite, găsești pe Netflix.com zeci de documentare faine care te pot inspira în procesul creativ. Încearcă Bojack Horseman, povestea unui cal de la Hollywood. Aici găsești multe insight-uri și situații cu care oamenii se confruntă în viață, care te pot ajuta la găsirea unui concept bun. Nu te limita doar la un anumit tip de conținut. Deschide ochii bine și privește dincolo de suprafață.
6. PAUZĂ, tati!
Respiră, înainte să te panichezi. E bine să-i dai libertate creierului când este încărcat cu foarte multe lucruri. Apare un moment când intră pe pilot automat, iar randamentul și calitatea ideilor sunt sub nivelul mării. Inspiră, respiră. Ieși la o plimbare. Admiră natura, cerul, oamenii. Eliberează-ți mintea! Și nu pune presiune pe tine. În final, există soluție pentru orice. Chiar și pentru pana ta creativă.
Nu uita să notezi toate ideile și referințele într-un carnețel, notes, orice. Cea mai mică idee, cel mai mic gând pe care îl ai, notează-l. Altfel vei uita. Toate notițele te pot ajuta în momentul în care rămâi fără inspirație. And don’t forget to sleep on it. Cum a spus Salvador Dali odată: “All of my best ideas come through my dreams.” Și îți recomandăm și ție să îți asculți mintea cu atenție. Chiar și atunci când este în repaus, ea produce în continuare idei.
Spor la creativitate, cetățene!