Campionatul Național de Discursuri Online. Ediția 3.
În gașca uraganilor, competiția face parte din procesul evoluției, respectiv al dezvoltării. Nu e de mirare că a noastră Cristina a participat la prima ediție a campionatului. În 2021 a venit și rândul Alexandrei să își spună povestea în fața zecilor (de mii) de ascultători. Pe Facebook, ce-i drept. Dar provocarea, tot provocare e.
Campionatul Național s-a desfășurat pe echipe. Mai exact, 9 antrenori, 9 echipe a câte 5 participanți. #TEAMimplicat. Nu au existat eliminări, iar echipa câștigătoare a fost desemnată în marea finală în urma unui clasament obținut de-a lungul celor cinci discursuri susținute. O experiență unică, din care ai ce învăța.
Citește mai mult despre comunitatea Speakings și, de ce nu, give it a try! Îi găsești și pe pagina lor de Facebook: Speakings.

Sharing is caring. Îți împărtășim know how dobândit de-a lungul celor cinci etape de discurs.
Cum construim un discurs?
În primul rând, speechul reprezintă o altă latură a ta. Ea trebuie înțeleasă, apreciată și trăită.
- Stabilește clar în minte care este subiectul ales și despre ce anume vrei să povestești oamenilor
- Mesajul cheie trebuie să fie concis (altfel vorbești avioane și oamenii înțeleg nave spațiale)
- Care este contextul în care prezinți (trebuie să te adaptezi în funcție de locul în care te afli pentru a susține discursul)
- Cine este audiența (discursul trebuie să fie PENTRU oameni, nu doar DESPRE tine)
- Stabilește o strategie + structură și adaugă substanță
- Încadrează-te în timpul stabilit de organizatori
Despre ce vorbesc?
Lasă-te inspirat de tema dată (dacă există una). Dacă nu, propune tu o temă! Poveștile merită împărtășite. Deschide sertărașul cu amintiri, lucruri învățate sau expriențe trăite, and there you go!
1. Am găsit un subiect. What’s next?
CONCEPT – IDEE – CONȚINUT – LIVRARE
Creativitatea este cea mai bună prietenă a ta. Este un plus, dacă nu un must, ca discursul tău să pornească de la un concept. Așa devine autentic, creativ și de neuitat. Apoi continuă cu o idee care descrie și completezează perfect conceptul inițial. După ce ai stabilit cei doi piloni, pune-te pe treabă. Scrie, scrie și iar scrie.
2. Am prea multe idei! Cum le structurez?
Nu te bloca în idei. Scrie tot ce ai în minte. Cum spune Mihai Cană, antrenor în cadrul Campionatului: ”Scapă de first shitty draft!”
Pe măsură ce expui mai multe idei, la final vei rămâne cu cea mai bună, care te reprezintă în totalitate.
Orice început are o încheiere. Dar ca să ajungi la destinație, trebuie să te bucuri de călătorie. Cu alte cuvinte, discursul tău trebuie să respecte o hartă mentală. Mai exact:
Introducere – idee cheie 1 (2,3,4) – încheiere

3. Bine, bine. Dar cum construim o idee?
O idee de impact trebuie îmbracată în cuvinte frumoase și povești personale. OAMENILOR LE PLAC POVEȘTILE. Da, ne hrănim cu ele. Altfel, rămâne doar o simplă idee. Elementele de noutate joacă un rol important în construcția discursului. Educarea publicului aduce plus valoare.
Explică ideea cu ajutorul metaforelor, exemplelor persoanale, explicații creative sau analogii. De exemplu, în primul speech din cadrul campionatului, Alexandra a făcut analogie între atac de panică și o relație disfuncțională. De ce? Pentru că în timpul atacului de panică, inspirația și expirația sunt îngreunate, nu fac echipă bună. ”Așa ar arăta și o echipă disfuncțională: ca o inspirație fără expirație.” Vezi discursul integral aici.
Toate elementele creative menționate mai sus sunt esențiale pentru a stârni audiența, pentru a introduce oamenii în poveste. Pentru a exista un moment de ”AHA” și mai ales, pentru a rezona și empatiza cu ceea ce tu le spui. Toate acestea oferă savoarea de care discursul tău are nevoie. Creează un scurt dialog pentru a condimenta momentul cu substanță.
Dacă optezi pentru o structură de #storytelling, asigură-te că există conflict – soluție și momentul schimbării. Mai exact, trebuie să existe un context, o intrigă, punctul culminant, momentul de AHA!, eroul care prezintă soluția și desigur, încheierea. Exact ca atunci când făceai analiza pe text a comentariilor de la bac, remember?
Atribuie un nume personajelor din povestea ta. Nume ușor de reținut. Oamenii empatizează și rețin mai ușor atunci când în discurs se regăsesc și substantive proprii.
4. Discursul este gata. Dar…lipsește ceva.
Livrarea. Discursul este o experiență în sine. Care nu ar fi completă fără sare și piper. În funcție de topicul ales, găsește tonul potrivit pentru livrare. Lacrimogen sau fun, make it count! Să nu uităm de intonație, pronunță cuvintele clar și răspicat, joacă-te cu vorbele din tonalitate.
Accentuează anumite cuvinte de interes. De exemplu, cifrele trebuie scoase în evidență cât mai clar, astfel încât să rămână în mentalul colectiv.
Mesajul este transmis prin elemente creative: interpretare sau set-up. Gesturi trebuie să exprime nonverbal ceea ce tu verbalizezi, mimica întărește ideea trasmisă. Toate acestea oferă nota de originalitate și convingere.
Fii nonconformist! Oamenilor nu le place să asculte un discurs plictisitor. Pur și simplu nu vrea nimeni să facă asta. Folosește creativitatea și ideile tale vor primi un boost la livrare. Yeee! Just make it fun.
Nu uita să respiri. Nu uita de pauze. PAUZELE ÎN VORBIRE SUNT IMPORTANTE. Îți oferă timp să-ți aduni cunvintele în caz că te-ai pierdut. Ai timp să respiri. Lași timp omului să proceseze ce îi spui. Lasă-l să se gândească la întrebarea adresată. Nu te grăbi. Ai timp. Prea multe afirmații turate nu o să creeze buzz în audiență.
Bucură-te de fiecare moment. Este o experiență unică .
5. Și titlul?
Ei bine, el este acolo ca să stârnească oamenilor interesul. Și ca să le dea un mic hint despre discursul tău. Atenție! Titlul nu este mesajul discursului, nici conceptul. El doar completează ceea ce tu vrei să transmiți.
Make it catchy! Nu este indicat să fie previzibil, nu e indicat să fie nici prea lung. Joacă-te cu cuvintele și go crazy!

6. Cum învățăm discursul?
Trasezi în minte firul logic al ideilor. Așa vei reuși să duci la bun sfârșit speechul. Structureză în minte ce vrei să spui. Și felul în care o spui. INTERIORIZEAZĂ DISCURSUL. SIMTE-L. TRĂIEȘTE-L.
Emoțiile fac parte din frumosul imprevizibilului. Nu te panica dacă ai uitat un cuvânt. Amintește-ți ideea principală pe care vrei să o transmiți și improvizează spontan. Cu alte cuvinte care trasmit același mesaj.
REPETĂ. REPETĂ. REPETĂ. Recită de la coadă la cap. Și invers. Repetă combinând ideile din speech între ele. Recită o idee în mod aleatoriu, nu în ordinea inițială. Repetă când e galăgie. Repetă-l în fața prietenilor. Lasă-te intimidat. Doar așa poți trăi o emoție constructivă și reală.
Valorifică fiecare cuvânt și trasmite mai departe energia ta. Ține minte. Discursul este pentru ei. Oferă-l cu plăcere.
Nu uita să respiri. Nu uita de pauze. Nu te grăbi atunci când îl livrezi. Bucură-te de fiecare moment. Este o experiență unică.